Concept, ordening en samenhang

Voor de Romeinse architect Vitruvius, 85-20 v. Chr. betekende architectuur: het samengaan van stevigheid, nuttigheid en schoonheid. De menselijke maat was van groot belang. Het ging toen vooral om tempels, villa’s en paleizen. De regelgeving was simpel en het mocht wat kosten. Eeuwen lang werd er in Europa volgens zijn beginselen gebouwd. Vandaag de dag moet een architect met veel meer zaken rekening houden.

De voornaamste eigenschap van een architect is het vermogen om schijnbaar ingewikkelde zaken samen te brengen. Een complexe opgave omzetten in een logisch resultaat. De structuur aangeven. Het concept bedenken. De zaak ordenen. Uitgaande van de wensen, technische eisen, regelgeving, kosten en de omgeving.

"Je hebt een gelukkige hand van ordenen"
Ru¡ne

Over smaak valt niet te twisten

Natuurlijk moet het ook mooi zijn. En niet alleen van buiten. Ook speelt de persoonlijke voorkeur van de opdrachtgever een rol. De samenhang van de onderdelen, materialen en kleuren zorgen voor schoonheid. Dat is een vaardigheid. Het is gewoon je vak. Jan Meijer laat met uiteenlopende projecten zien over die vaardigheid te beschikken.